söndag 8 januari 2012

Första Poplistan för 2012.

Mayer Hawthorne inleder det nya årets första Poplista























Här kommer den första listan för 2012. En del av bidragen kan nog vara lite krävande. Men ni behöver nog ruskas om lite efter alla helger. :)
1   

1. Mayer Hawthorne heter egentligen Andrew Cohen från Michigan i USA och har jobbat som DJ och producent. Hans intresse för obskyr 60- och 70talssoul märks tydligt på detta spår från hans andra album How Do You Do.
2. The Bevis Frond Tack min namne Ingemar för tipset.  Bakom namnet döljer sig Nick Soloman, som på All Music beskrivs som en neopsykedelisk renässansman. Han är också performer och producent och ger ut ett undergroundmagasin. Han har gjort en väldig massa skivor under namnet Bevis Frond ända sedan 1987. Nu är han tillbaka efter ett uppehåll på 12 år.
3. They Might Be Giants känner ni kanske till. De hade oväntat stora framgångar för att vara ett alternativband på slutet av 80-talet och början av 90-talet. De bildades i Boston 1983 och spelar en bisarr, underfundig pop som influerats av postpunk från New York.
4. Nicolas Jaar hade jag tänkt ta med sedan länge. Detta spår valdes till en av de bästa låtarna 2011 i poptidningen UNCUT. Jaar  har varit en oberäknelig och experimentell producent av dansmusik de senaste tre åren. Han är bara 21 år, född i New York, men vistats stor del av sin ungdom i Santiago, Chile. Han är starkt påverkad av etiopisk jazz och Erik Satie.
5. Rocket From The Tombs är ett band från Cleveland som redan under mitten av 70-talet delades upp i två band, nämligen Pere Ubu och Dead Boys, båda tämligen kända.  De spelar rockmusik med hög energi. Televisions Richard Lloyd var med vid omstarten 2009, men idag finns bara två originalmedlemmar kvar, ingen mindre än David Thomas samt Craig Bell.
6. John Hiatt behöver väl ingen närmare presentation. Denne amerikan fyller 60 i år och har spelat in en mängd album sedan starten 1974. Han spelar allt från country, till rootsrock, blues och även ganska tung rock. Turnerar ofta i Sverige.
7. Other Lives Tack Malin för tipset. Detta indiepopband bildades 2004 i Stillwater i Oklahoma som ett instrumentalt projekt under namnet Kunek.  ”Tamer Animals” är deras andra album.
8. Furyu är ett progressivt experimentellt rockband från Italien. Istället för den vanliga keyboarden så har bandet Damiano Storelli, som samplar och skapar egna ljud. Bandet spelar med stora kontraster, lugna partier varvas med tuffa metallgitarrer.
9. 13ghosts hittade jag på den fina popsajten Pop Matters. Detta band från Alabama har existerat i 13 år. Albumet är inget för den svagsinte. Det är lång meditation över våld och depression. Garland of Bottle Flies är en spöklik skiva som inte lämnar någon oberörd.
10. Tom Waits behöver väl ingen närmare presentation. Han är nu 62 år, född i södra Kalifornien. Hans första album kom 1973 och på sitt senaste album Bad As Me får vi höra titellåten, där Waits låter lika rufflig som vanligt.

Reglerna är som vanligt. Ni sätter poäng på alla låtar mellan 1-6. Ni har två veckor på er att lyssna
och ni ska ha avlämnat era poäng senast söndag 22 januari. Här är spotifylänken med de tio låtarna.

13 kommentarer:

  1. 1. Mayer Hawthorne, 3p - Känns som typisk bakgrundsmusik. Helt OK, det går att lyssna på, men det är inget märkvärdigt. Rätt platt.

    2. The Bevis Frond, 2p - Tycker inte att det här är något märkvärdigt heller. Rätt tråkig. Låten tar ju aldrig slut heller...

    3. They Might Be Giants, 2p - Dessa har aldrig lyckats väcka något intresse hos mig tidigare, och inte heller denna gång får de till det.

    4. Nicolas Jaar, 2p - Jaha? Eh, det var ju exotiskt..eller inte...

    5. Rocket From the Tombs, 2p - Tröttretande ointressant.

    6. John Hiatt, 2p - Det var mig allt en sömning farbror. Känner till honom vid namn, men inte mer. Inte heller denna låt var särskilt spännande.

    7. Other Lives, 6p - <3 Ett av förra årets bästa album! Underbar låt.

    8. Furyu, 3p - För mycket tekniskt joximox för min smak. Har inget emot variation i låtar men det här blev lite för mycket för mig. Dock mycket mer intressant än tråkmånsarna före Other Lives.

    9. 13ghosts, 4p - Det här föll mig i smaken på direkten. Ska kolla upp albumet.

    10. Tom Waits, 5p - Välbehövligt uppfriskande avslutning på den här omgången!

    SvaraRadera
  2. 1. Mayer Hawthorne 5p En pastisch på 60- o 70-talssoul. Mayer lyckas lika bra som de klassiska originalen. Det där lilla "HOO" som Mayer sticker in i melodin med jämna mellanrum är fint.

    2. The Bevis Frond 4p Inte mycket musik låter så här idag. Härlig psykedelika med goa gitarrslingor a la 70-tal. Kul ny bekantskap för mig.

    3. They Might Be Giants 4p Fin popbagatell.

    4. Nicoals Jaar 5p Härlig musik som växer. Stillastående men ändå framåtblickande. Passar som filmmusik till någon bra roadmovie.

    5. Rocket From The Crypt 5p Kul att höra "skönsångaren" David Thomas. Tävlar väl med Tom Waits om snyggaste röst denna vecka :) 70-talsgoa gitarrer a la MC5. Jämfört med The Bevis Fronds låt ovan, som den liknar, så är denna ett strå vassare.

    6. John Hiatt 4p Som en gammal trogen vän. Hiatt levererar igen.

    7. Other Lives 5p Bedårande vackert.

    8. Furyu 5p Oj. Italienarna kan sin progressiva rock. Behärskar både hårt och mjukt. Gillar kontrasterna.

    9. 13ghosts 5p Överraskad över hur bra detta är. Tack Pop Matters som har grävt fram denna pärla (kolla hela albumet). Veckans bästa tillsammans med Jaar.

    10. Tom Waits 4p Kul att Waits är lika rufflig och galen som vanligt. Låter lika mycket som Captain Beefheart som någonsin förr. Tycker dock att låten inte håller riktigt samma klass.

    SvaraRadera
  3. Bad As Me finns förresten på Spotify, Ingemar. Längre ner under singlarna.

    SvaraRadera
  4. 1. Mayor Hawthorne 2p.

    2. The Bevis Frond 4p. Det här var bra, kul!

    3. They Might Be Giants 3p POP!!!!

    4. Nicolas Jaar 4p, påminner inte detta mycket om Nick Cave (som alltid låter som en roadmovie :D)

    5. Rocket From The Tombs 3p, OK!

    6. John Hiatt 2p, För min del får jag gå tillbaka en sisådär 30 år i tiden för att hitta nåt riktigt bra med Hiatt tänker på plattan "Two Bit Monsters" som jag i skrivande stund plockar fram ur hyllan.

    7. Other Lives 2p. Tamt

    8. Furyu 3p. Är svag för prog-rock det här var OK

    9. 13ghosts 3p

    10. Tom Waits 4p, "Tom Waits: like Celine Dion, but different" (Står som kommentar på youtube-länken), det är väl bara att hålla med: båda levererar fast till olika publik. Saknar En av (i mitt tycke) förra årets bästa låtar "New Year's Day" från nya plattan på poplistan.

    SvaraRadera
  5. Nytt för i år är att jag eventuellt kan lägga in en låt till från samma album, oavsett om det är en singel eller inte. Men i första hand får det bli låtar som inte går vidare till semifinal. Så om Waits inte går vidare, så tar jag med din favorit.

    SvaraRadera
  6. Skulle hämta länken till poplistan, men den enda låten jag får upp är Rocket from the Tombs. Vet du vad det är för fel, Ingemar?

    SvaraRadera
  7. Skulle hämta länken till poplistan, men den enda låten jag får upp är Rocket from the Tombs. Vet du vad det är för fel, Ingemar?

    SvaraRadera
  8. Nä, för mig fungerar det. Här kommer den igen spotify:user:iberg:playlist:25EeKkbcRsh0iSHjUEk0uB

    SvaraRadera
  9. 1. Major H 3p Låten funkar men det låter plastsoul om majoren. Är det en cover?
    2. Bevis 5p Viss låten är för lång och dubblerade gitarrsolon är rätt löjligt men
    Bevis Fronds Nick Solomon är en av mina rockhjältar. Han har
    harvat 25 år i musikens division 5, var väl uppe i division 3 nån
    gång 89-90. Sa jag att låten är bra.
    3. TMBG 2p Dom här låter som ett svensk dansband.
    4. N Jaar 3p Rätt gnällig ambient.
    5 RFTT 4p Dom här vill jag se live.
    6. John H 2p Gott om veteraner på den här listan. Hiatt låter trött. Och alltså är
    man 60 år gammal låter det löjligt att projicera sina
    tillkortakommanden på staden där man bor.
    7. Other l 4p Det här är bra. Pianot ligger fint genom hela låten.
    8. Furyu 2p Alltså ett musikstycke behöver verkligen inte ha intro,vers,
    refräng, stick, melodi och sånt damm. Tråkigt däremot…
    9. 13 ghost 4p Dr Bill vill man ju slippa träffa.
    10. Tom W 3p Han har gjort den här gaphalsgrejen förr minst sagt.

    SvaraRadera
  10. 1. Hawthorne: 3. Liksom Martin är jag smått tondöv för genren. Men helt pjåskigt är det inte. Vit loungesoul.

    2. Bevis Frond: 3. En artist jag försökt gilla från och till. Gudarna ska veta att jag gett honom chanser. Gillar D.I.Y-attityden, men saknar det egensinne som så många recensenter talar om. Omdöme: jaha, jasså, där ser man.

    3. TMBG: 2. Ett förfärligt band. Lunds studentspex. Sålde sina själar till Satan för en lollipop och ett Hubba Bubba.

    4. Nicolas Jaar: 5. Tack för det fyndet, Ingemar. Det har väl gott inflation i ordet suggestivt, men hittar inget bättre. Påminner lite om en annan favorit, Matthew Dear. Storartat.

    5. Rocket from the Tombs: 5. Bästa låten från en ganska ojämn skiva. Jag tycker David Thomas ska göra Kalle Ankas röst på julafton.

    6. Hiatt: 3. Rotrock med Hiatt är inte min grej. Ordinär låt, men gillar ändå den molokna tonen.

    7. Other lives: 2. Låter som det halvkassa bandet National – fast sämre. Har svårt för den här typen av luftiga excesser. Studion är stadium, typ.

    8. Furyu: 2. Nu ska vi spela skalor, tjolahoppsansa. Är det myror som kryper längs benen? Vad är det som kliar under skinnet? Musik som skapar neuroser.

    9. 13 Ghosts: 2. Slentrianrock.

    10. Tom: 4. Gurglar på. Han har gjort det förr, och bättre – men gillar det ändå.

    SvaraRadera
  11. 1. Mayer Hawthorne 2 p. Platt. sa Bull

    2. The Bevis Frond 2p. Ointressant, sa Bill

    3. They Might Be Giants 2p. Skulle precis skriva tuggummipop, sött och rosa, när jag såg att Fredrik var inne på samma linje.

    4. Nicolas Jaar 5p. Allt är redan sagt av någon den här veckan.

    5. Rocket From the Tombs 2p. Jag tiger.

    6. John Hiatt 4p. Det här är min farbror.

    7. Other Lives 3p. Brukar gilla den här typen av låtar, men Bill säger ointressant igen.

    8. Furyu 1 p.

    9. 13ghosts 4 p.

    10. Tom Waits 3 p.

    SvaraRadera