söndag 10 januari 2016

2016, poplista 1

När nu konfettiregnet över Father John Misty lagt sig fortsätter den grå vardagen. Nästa lista är ett slags uppsamlingsheat, alla låtar utgivna 2015. Kanske inte direkt några folkhemsnamn men väl värda ett öra eller två. Har medvetet valt bort några nyliga släpp med storheter som Bowie och LCD Soundsystem, iofs bra men varför predika för redan troende? Några korta rader om band/artister:

Moses i blått
1. C. Duncan: ”Say”. Ung skotte, 26 år gammal, som i pojkrummet lekt musikalisk arkitekt - och det med all ära. Skivan heter Architect, och musiken låter paradoxalt nog både byggd vid skrivbordet och som uppstigen ur myllan. 

2. Butterfly Child: ”Playfair steps”. Vi förflyttar oss från Skottland till Irland och stöter på ännu ett enmansprojekt signerat Joe Cassidy. Butterfly Child släppte några kritikerhaussade album på 90-talet, men projektet lades på is. Tindrande shoegazer-pop, öppna fönstret, släpp in våren.

Moses i rött
3. Moses Sumney: ”Seeds”. Ännu en yngling, 25-åring från Kalifornien. Har bara släppt en EP och några singlar, men turnerar med Beck och Sufjan Stevens. Första fullängdaren kommer i år och den ser jag fram emot. 

4. Girl Band: ”Paul”. Fyra flickor från Irland gör en skiva som heter Holding hands with Jamie. Orkestern får heta Girl band. Hur kan det låta? Trevligt, förstås. Tänk bibelskola och varm mjölk. 

5. Port St. Willow: ”Ordinary pleasure”. Nicholas Principe kommer från Portland, Oregon och har under pseudonymen Port St Willow släppt två skivor, Holiday och nyligen Syncope. Eno är bara en som låtit sig tjusas av den här unge mannens impressionistiska tonbyggen med tydliga ekon av Laughing stock. Principes falsett är höggradigt imponerande, liksom hela skivan.

6. Promised Land Sound: ”Push and pull (all the time)”. Nashville-kvartett döpta efter en Chuck Berry-låt. Country-ville må förlåta, dessa gossar (jodå, 20 nånting igen) måste väl ändå ha bröstmjölkats i Laurel Canyon? 

7. Imaginary people: ”Agata”. New York-band som märkligt nog inte slagit större. Sångaren, (med det förpliktigande namnet Dylan van Wagner) låter som en ung Bryan Ferry och själva väljer de att etikettera sin musik som Dance Americana. Det här är dock ett svepande stycke balladkonst i gränslandet mellan Roxy Music och Tindersticks. Tjusigt skivomslag, förresten.

Cornish Gwenno
8. Gwenno: ”Golau Arall". När Gwenno från Wales inte sjunger på cornish (som talas av 600 själar) sjunger hon som här på walesiska. Liksom Gorkys Zygotic Munci och Super Furry Animals kan hon få mig att tro att pop på andra språk borde förbjudas. Gwenno bor idag i Brighton (där alla k-märkta artister tycks bo). Tidigare var hon med i flickbandet The Pipettes, men här hörs inga spår av ”hålla handen med Jamie”. Mekaniska groove med Saint Etienne-influenser.

9. Gordon: ”Tjärn”. En bedårande liten jazzorkester från Göteborg. När kompositören och gitarristen Joel Fabiansson inte spelar med Gordon turnerar han bl a. med Anna von Hausswolff. Hans far är Zappa-entusiast och kollega på jobbet. Gör vad ni vill med den informationen.


10. Pumarosa: ”Priestess”: Londonkvintett som enligt egen utsago gör industrial spiritual. Du lame, res dig upp och dansa!

Denna gång är det Fredrik som står för fiolerna. Här är listan, röster inlämnade senast 24 januari

7 kommentarer:

  1. Fredrik har lyckats med konststycket att plocka fram tio låtar/artister som jag inte har en aning om. Jo, jag har vagt hört talas om Girl Band. Men listan funkar bra. Det är en väldigt fin helhet – låtarna flyter in i varandra väl, nästan som om det var Eldorado med, salig i åtanke, Kjell Alinge.

    1. C. Duncan 4p Mysigt. Sval och behaglig, lite som en kombination av Sade och Talk Talk.

    2. Butterfly Child 2p Han har säkert lyssnat en del på Brian Wilson, men jag är inte imponerad av låten och gillar inte soundet.

    3. Moses Summey 3p Turnerar visst med Sufjan. Vissa likheter kan skönjas. Moses sjunger fint så in i vassen (Den var dålig, men jag måste kränga in den ;)) Kan nog bli nåt, men engagerar inte tillräckligt.

    4. Girl Band 4p Haha. Här händer det grejer. Videon är ju helt galen och låten också. Knäpp helt enkelt. Och jag gillar det knasiga. Som en blandning av The Fall och Pissed Jeans.

    5. Port St Willow 3p Lite sval a la Sade igen. Fungerar fint i helhetstemat, men som enskild låt blir jag inte lockad att trycka på repeatknappen.

    6. Promised Land Sound 5p Kan höra lite Everley Brothers mixat med Byrds och mina favoriter Long Ryders. Och slutet har lite av Television över sig. Inte tokigt, det här.

    7. Gwenno 3p Sval pop igen. Gillar hennes sång och soundet rent allmänt. Nästan en fyra.

    8. Imaginary People 4p Gillar den, helt enkelt. Visst, det låter lite Bryan Ferry om sångaren.

    9. Tjärn 4p Väldigt typisk svensk naturromantik. Jan Johansson skulle säkert gillat detta.

    10. Pumarosa 5p Gillar denna för mej okända tjej, Lite sådär mystisk, som jag faller för. Låter lite som P J Harvey. Börjar lugnt och svänger mer efter hand. Snygg video också.

    SvaraRadera
  2. Listan funkar men det mesta låter lite för nyduschat och blodfattigt.
    Såg lite på det här matlagningsprogrammet på TV, kocken lagade hemmagjord
    blodpudding. Tydligen kan man köpa blod i petflaska i vanliga matbutiker, finns i charkdisken.
    Nu säger jag inte att många av banden här skall ställa sig i kön på ICA och gå hem och halsa true blood men listan blir för mesig sammantaget.
    Girl band låter ju inte så men dom gillar jag inte, är väl så att när jag är på tonårsangsthumör lyssnar jag hellre på Behemoth.
    Bäst är sista låten, Pumarosa glöder vackrast.

    1. C Duncan 4
    2. Butterfly child 2
    3. Moses Sumney 3
    4. Girl band 2
    5. Port St. Willow 4
    6. Promised land s. 3
    7. Gwenno 4
    8. Imagnary people 4
    9. Gordon 4
    10. Pumarosa 5

    SvaraRadera
  3. Mjukdjuret ett klockrent namn på listan och då riskerar man alltid att anklagas för att vara slätstruken. Personligen gillar jag listan skarpt och ha lyssnat på den ovanligt mycket. Då ska jag tillägga att det har varit under två veckor då jag har varit upptagen med att albumlyssning av missade pärlor från 2015 (algiers mfl) samt djupdykningar i Bowies diskografi.
    1. C. Duncan, möter mig med en varm kram varje gång. Personlig favorit 5p
    2. Butterfly child, alla har vi våra svagheter och mina är rätt många. En svaghet är att jag sällan kan motstå shoegazepop 4
    3. Moses sumney 2p för mycket klipp i hipsterskägget
    4. Girl band, men allvarlig talat, det låter helruttet! 2p
    5. Port St. Willow, första och enda referensen till Brian Eno. Vill ha lite mer klibbighet för att gå ner i spagat 3p
    6. Promised Land, låter välansad hipsterskägg från 2008. Lite trångt i den kategorin fortfarande även om jag är nästan lika lättledd som vid shoegazepop. 3p
    7. Gwenno, galet bra 5p
    8. Imiganary people, precis så klibbigt som jag vill ha det, men eftersmaken är väl kortlivad 4p
    9. Gordon, räkfrossa i skärgården är tyvärr skaldjursallergiker. Låter trevligt efter omständigheterna 3p
    10. Pumarosa, en given succé hos denna juryn. Har inte så mycket att säga mer än skitbra helt enkelt! 5p

    SvaraRadera
  4. 1. C Duncan 2p.
    2. Butterfly child 3p.
    3. Moses Sumney 2p.
    4. Girl band 1p
    5. Port St. Willow 2p.
    6. Promised land sound 3p.
    7. Gwenno 3p.
    8. Imagnary People 3p.
    9. Gordon 2p.
    10.Pumarosa 4p.

    SvaraRadera
  5. 4p. C. Duncan – Say
    1p. Butterfly Child – Playfair Steps
    3p. Moses Sumney – Seeds
    2p. Girl Band – Paul
    3p. Port St. Willow – Ordinary Pleasure
    4p. Promised Land Sound – Push & Pull
    1p. Gwenno – Golau Arall
    5p. Imaginary People – Agata
    4p. Gordon – Tjärn
    3p. Pumarosa – Priestess

    SvaraRadera
  6. I bokstavligt sista minuten...

    1. C Duncan 3 p
    2. Butterfly child 2 p
    3. Moses Sumney 3 p
    4. Girl band 4 p
    5. Port St. Willow 3 p
    6. Promised land s. 5 p Skulle blivit högre om han inte gått in så för att låta som Bob Dylan, det stör mig

    otroligt fast jag gillar låten annars.
    7. Gwenno 3 p
    8. Imagnary people 5 p
    9. Gordon 3 p
    10. Pumarosa 4 p

    SvaraRadera
  7. 1. Evangelist 6p Det här är riktigt, riktigt bra - måste kolla upp detta. Sorgligt att han dog innan jag

    upptäckte honom.

    2. Damien Jurado 4p

    3. Cage The Elephant 3p

    4. Royal Headache 3p

    5. Hanne Kolstö 4p

    6. Sea Pinks 3p

    7. Half Japanese 4p

    8. Cavern of Anti-Matter 4p

    9. Die Verboten 3p

    10. David Bowie 5p

    SvaraRadera