söndag 29 mars 2015

Vecka 14-15


Då kör vi igen. Ovan ser ni Courtney Barnett, som spelar på låt 4.

1. Måns Zelmerlöw (SWE)  Va? Mello på Poplistan. Det mesta i denna tävling är ju så dåligt, så det går inte att beskriva. Men det har faktiskt varit med bidrag från den internationella finalen tidigare. 2010 sjöng tyska Lena Satellite och nu är det dags för Måns. Inte så tokig låt faktiskt. Det ska bli spännande att se vad ni tycker.

2.  Tobias Jesso Jr. (CAN) kommer från Vancouver och fyller 30 år i sommar. Han startade sin musikkarriär som basist i bandet The Sessions. Numera spelar han pianobaserade ballader. Han är väldigt i ropet i media och jämförs med storheter som Randy Newman, Nilsson och Emitt Rhodes.

3. The Monochrome Set (UK)  Bandets  roll som föregångare till all gitarrindie av betydelse och till både Lloyd Cole och The Smiths i synnerhet kan inte överskattas. Under decennierna sedan dess har de splittrats och återförenats flera gånger, och i sin senaste inkarnation har de nu hunnit till sitt tredje album (och tolfte totalt). Precis som alltid tar de ut svängarna, precis som alltid har de ett rejält knippe utmärkta popsånger, och precis som alltid kommer de att väcka minimalt med uppmärksamhet utanför indiefinsmakarnas snäva krets. Nöjesguiden.

4. Courtney Barnett (AU) är en singer-songwriter och gitarrist från Melbourne. Hon är känd för sina smarta men samtidigt svamliga texter och sin avsiktligt slappa sångstil. Detta är hennes debutalbum och det har fått mycket goda recensioner.

5. Tom Paxton (US)  Här har vi nestorn på listan. Denne 77-åring från Chicago skriver i huvudsak sina egna låtar och framför dem till akustisk gitarr. Paxton skriver allt från kärlekssånger och barnvisor, till politisk satir och antikrigssånger. Bland hans kändaste sånger är Goin’ To The Zoo och I Give You The Morning, som Fred Åkerström spelade in på svenska med titeln Jag Ger Dig Min Morgon. Denna sång handlar ju om fattigdom, som ni nog märker.

6. The Dreaming Spires (UK)  Brothers Robin and Joe Bennett may have had the most English of upbringings but their hearts have always been in America. Raised in one of Oxfordshire’s prettiest villages, the pair spent their youths listening to the laidback country rock of Gram Parsons, The Band and The Byrds.Oxford Times

7. The Sonics (US) Detta klassiska garageband gör comeback på skiva. Detta är det första albumet med nytt material sedan 1967!! De var råare,vildare och högljuddare än någon av de andra i genren. Jag såg bandet på Way Out West 2008 och de lät precis som förväntat. Och samma sak gäller denna singel från det kommande albumet This Is The Sonics. Det är raka rör, inga krusiduller.

8. Ryley Walker (US) är en framstående fingerplockande gitarrist från Chicago. Efter att tidigare varit delaktig i olika alternativa och experimentella band, så har han nu slagit sig på en solokarriär. Låten Primrose Green är singeln från hans andra album med samma namn, som snart kommer ut.

9. Laura Marling (UK) Denna singer-songwriter har ni hört av flera gånger på listan, faktiskt redan i förra omgången när hon sjöng duett med Gill Landry. Denna musikaliskt nästan brådmogna tjej – hon är endast 25 år – har redan hunnit göra flera starka album. Hennes första skiva kom när hon var 18 år. Short Movies heter hennes senaste. 

10. Errors (UK, SCO) Denna kvartett från Glasgow, som spelar tung indieelektronika återkommer här. De har ofta varit förband till Mogwai och Explosions in the Sky. Lease Of Life är deras femte fullängdare.

Ni får som vanligt två veckor på er att lyssna på dessa låtar och ni ska ha lämnat era röster senast söndag 12 april. Här är länken

8 kommentarer:

  1. 1. Måns: 1. Refrängen vill liksom liknande eurotrash av E-Type (ni vet Bo G-Type Ericssons son) ta över hela världen och tuta i folk att bländverk är roligt och vardag tråkigt. Det är så svullet av ego och narcissism att det tar ett tag innan öronen slutat ringa och man registrerat att..

    2. Jesso: 5. ... Nalle Puh äntrat scenen och med varsam hand topsat dina öron rena från Schlager-Zarathustras pomadapropp.

    3. The Monochrome Set: 3. Fin flöjt i retrobagatell.

    4. Courtney Barnett: 4. Gillar den här tjejen. Hon har ett sätt att maniskt pladdra fram sina slackertexter som minner om en ung Dylan. Strök i sista stund en förtjusande låt med henne på min förra lista, Avant Gardener (bara titeln gör mig glad) - passade inte riktigt in i sällskapet den gången.

    5. Tom Paxton: 2. Gaggigt och sentimentalt.

    6. Dreamin Spires: 3. Som många andra låtar denna omgång, ett vardagsnära obekymrat anslag. Det är ok men berörs inte alls.

    7. Sonics: 4. Överraskande bra rockabilly! Sonics har behållit en hel del av sin intensitet.

    8. Ryley Walker: 3. Engelsk pastoral från Chicago. Van Morrison diggar surmulet.

    9. Laura Marling: 2. Blir aldrig vän med Laura Marlings sånger. Det är alltid oklanderligt proffsigt och urtråkigt lillgammalt. Man får liksom lust att virka grytlappar.

    10: Errors: 4. Trumkompet låter faktiskt en hel del Njurmännen, och syntharna snodda direkt från Peter Gabriels San Jacinto. Snyggt.




    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Måns Zelmerlöw 2p Platsar inte helt här, men två jurykompisar tyckte jag skulle ta med den för att testa. Starten är snygg, Måns sjunger fint och jag gillar den lurande gitarren i bakgrunden. Detta varar 33 sekunder, sen kommer refrängen och sedan hänvisar jag till Fredriks utmärkta beskrivning ovan.

      2. Tobias Jesso Jr. 4p Skönt att skölja ner den förra låten med en fin ballad. Kan bli något stort av denne redan 30-årige kanadensare.

      3. Monochrome Set 4p En bagatell egentligen, men tvärflöjten lyfter låten ett snäpp.

      4. Courtney Barnett 4p Gillar hennes coola, likgiltiga sätt att sjunga. Låten är dock inte tillräckligt bra för att ge ett högre betyg.

      5. Tom Paxton 3p Lever han, tänkte jag. Har inte hört musik av honom på cirka 50 år? Men det är väl helt OK. Texten går ju inte att ta miste på, om man säger så…

      6. The Dreaming Spires 3p 12-strängat, Byrdsaktigt. Det är lätt att smälta då, men inte lika bra som förlagan. Men heja på, de har en bra grund att stå på.

      7. The Sonics 4p Oj, så uppfriskande. Egentligen inget märkvärdigt alls, bara röj. Men det räcker långt. Jag säger bara saxen och farfisan…

      8. Ryley Walker 5p Jag får vår- och sommarkänslor. Jag ser gullvivorna växa på grässlänten. En av omgångens bästa.

      9. Laura Marling 4p Ovanligt rockig Marling. Funderar på att se henne på Pustervik i maj med Gill Landry, som ni hörde på förra omgångens lista.

      10. New Winged Fire 5p Bäst denna omgång. Suggestiv med otroligt häftiga, lättfotade syntslingor.

      Radera
  2. 1 Månsan 4p Gillar den här, går jättemycket på jobbet och den är jättekul att hoppa omkring till med min downsyndrom kompis där.
    2.Tobias Jesso Jr 4p. Vacker, lika bra som Månsan
    3. Monocrome set 4p. Gammalt favoritband, låter väldigt folkrockiga i versen här.
    4. Courtney Barnett 2p. Hört annat med henne som jag gillat men...
    5. Tom Paxton 2p Tänkte att det var mer mello, Hasse Kvinnaböske alltså,
    6. Dreaming spires 5p. Veckans bästa, Älskar ju the Byrds och här låter det Byrds
    så det skvätter om det men känns ändå inte som en pastish.
    7. Sonics 2p Ok, det kanske är värdigt men jag vill inte höra på det.
    8. Ryley Walker 5p. När jag var 15 var mina favoritband Led Zep, Black Sabbath, T-rex, The Who men ibland kom det nåt annat på radion som jag gillade, lite vuxnare musik kanske, Nick Drake, John Martyn, David Crosbys "If I only could remember my name". Rylee Walker har ju oxå lyssnat på dom.
    9. Laura MArling 4p. Öser på, det bästa jag hört med henne
    10. Errors 3p. Ganska innehållslöst och småtråkigt, Njurmännen är/var mycket bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den första låten jag tänkte på när jag hörde denna var Primrose Hill med John och Beverley Martin.

      Radera
  3. 1.Måns: 2p Gillar också gitarren, men sedan går det utför snabbt. Synd, för det började faktiskt intressant.
    2.Tobias Jesso Jr: 4p Kan inte riktigt bestämma mig - gillar inte texten, men gillar allt annat.
    3. The Monochrome Set: 3p Inte dåligt men för retro för mig.
    4. Courtney Barnett 3p Roligt men hon fångar mig inte riktigt.
    5. Tom Paxton: 2p Texten är värre än Phil collins som värst. Känner inte till honom sedan tidigare.
    6. Dreaming spires: 3p Inte illa, men det griper mig inte heller.
    7. Sonics: 4p Oväntat livligt, jag gillar det.
    8. Ryley Walker: 3p Småtrevligt.
    9. Laura Marling: 3p Trevligt, fin röst, men lite själlöst.
    10. Errors: 3p Sövande/hypnotiskt, beroende på hur positiv man vill vara.

    SvaraRadera
  4. 1. Måns Zelmerlöw 1
    2. Tobias Jesso 4
    3. The Monochrome Set 4
    4. Courtney Barnett 5
    5. Tom Paxton 3
    6. The Dreamin Spires 4
    7. The Sonics 3
    8. Ryley Walker 4
    9. Laura Marling 2
    10. Errors 3

    SvaraRadera
  5. 1. Måns Zelmerlöw 3P
    2. Tobias Jesso 2P
    3. The Monochrome Set 3P
    4. Courtney Barnett 4P
    5. Tom Paxton 3P
    6. The Dreamin Spires 4P
    7. The Sonics 4P
    8. Ryley Walker 2P
    9. Laura Marling 4P
    10. Errors 4P

    SvaraRadera
  6. Inte bara Måns Zemerlöw, juryn refererar till njurmännen två gånger.
    Måns Zelmerlöw 2p
    2. Tobias Jesso 3p
    3. The Monochrome Set 4p
    4. Courtney Barnett 5p
    5. Tom Paxton 3P
    6. The Dreamin Spires 4P
    7. The Sonics 4P
    8. Ryley Walker 2P
    9. Laura Marling 4P
    10. Errors 5p, bäst i denna runda, föll på sin plats när jag lyssnade på albumet. Låter som yeasayer första platta

    SvaraRadera