söndag 15 januari 2012

Intervju med Poplistans jury 1: Fredrik

Förutom att intervjua en del popband/artister, så tänkte jag också ställa några frågor till er i Poplistans jury. Jag börjar med Fredrik (t.v.), som ju dessutom har spelat i ett band.För de oinsatta på denna blogg kan du väl berätta lite kort om din "karriär" som popsångare?
Kort men naggande god, 94-95 och nåt inhopp 98 på Nef. Mina insatser i "den populära ungdoms- och underhållningsorkestern Njurmännen" (som en presentatör på Valand uttryckte det) var väl mest spattigt deklamatoriska. Två tillfällen sticker ut:

a) Arvikafestivalen -95. Kom upp till festivalen med begränsad packning, typ en kostym och ett par svarta lågskor. Det regnade mest hela tiden, som det plägar göra på festivaler. Njurmannen Bobo fick bära mig på ryggen runt vattenpussar. Vid ett tillfälle gick vi – nåja, bars i mitt fall– på exkursion. Vi hamnade vid en fotbollsplan (eller var det ett fält?)  där festivalbesökare badade i gyttja utanför sina tält. Föreställ er 500 överförfriskade tonåringar i lerfrack. Vi stod i en glänta, klentrogna. Är det här iscensatt? Det är lätt att bli högdragen buren på Bobos rygg. Jag fnös: ”Bor folk här?”
Senare samma kväll spelade vi lerfracken av publikhavet. Började 02.45, och fick hålla på en kvart, sen stängdes strömmen av. Bygden vill sova, lät det. Inte fan ville någon sova!

b) Hammarkullen -95. Fick förtroende att spela ett 10 minuter långt gitarrsolo på det suggestiva mästerverket Kobe. Kan inte spela en ton, men de jag inte kan spela spelade jag bra. Publiken var helt med på noterna. Åtminstone 25 % av den. Men han var å andra sidan riktigt impad.

Jag tycker det är väldigt kul att läsa dina välformulerade sågningar av visa låtar på Poplistan, trots att jag själv inte alltid tycker samma. Nu tänkte jag att du skulle få skriva något om tre låtar som ligger högst upp på svenska topplistan över mest sålda album just nu. De tre artisterna är Robert Stjernberg (Idolvinnare), Erik Saade och Veronica Maggio. Här är de tre låtarna.
 – Robin Stjernberg: Jag kan inte kommentera det här. Musik som tömmer en till och med på
    sarkasm.
Saade: Ondska.
Maggio: Stekarnas nationalsång.


Varför tycker du bättre om The Fall och Mark E Smith än Bo Kaspers? Varför inte bli vuxen nån gång?
Har jag verkligen sagt så? Det är klart Bosse Kaspers Orkester är bättre än The Fall!

Vilket popalbum är det bästa som någonsin gjorts?
Svårt – pop alltså? Jag säger nog Kraftwerks Man Machine, det är en skiva jag ständigt återkommer till. 110 % pop!

Vad lyssnar du mest på nu?
Idag har jag haft ett nytt Peter Hammill-race. Sker med jämna mellanrum, men alltmer sällan. Annars har det varit en del Dr. John, Destroyer och The Amazing, de sistnämnda finfina vinnare av poplistan 2011.

Vi avslutar med en video med Njurmännen (osäkert om du är med här, Fredrik?)

5 kommentarer:

  1. Mycket kul läsning om dina spelningar. Sedan är det intressant när Robert Stjernberg till och med får dig att bli mållös. :)

    SvaraRadera
  2. Åh, Arvikafestivalen! Synd att jag var några år för ung för att närvara 1995. Er kvart lät annars som ett ögonblick man skulle ha varit med om! ;-)

    SvaraRadera
  3. Den där kvarten var Prodigys fel, de drog över i evighet. Av någon anledning trodde de att de var huvudattraktion. Ingemar, låten ovan är jag inte med på. Trevlig trudelutt från 1984, strax innan jag föddes. ;)

    SvaraRadera