söndag 17 maj 2015

Live: Finska Circle på Truckstop Alaska

Betyg: 4 
Det var ett tag sedan jag besökte Truckstop Alaska, säkert tre år sedan. Men allt är sig likt här i Göteborgs bästa officiella svartklubb, som har fyllt tio år. Här är man sig själv, gott om plats i soffor och enkla stolar/bord, bra öl och
mat till humana priser.
Denna kvällen hade min kompis Tobbe tipsat om det finska bandet Circle. Jag hade ingen aning om detta gäng, så det blev till att kolla in på bandets
hemsida och Spotify. Det lät spännande, lite psykedelika, lite kraut och lite hårt mellan varven.
Bandet äntrade scenen 23.30. och inledde med något flummigt, introvert och mest lägger man märke till killen som sjunger och spelar keyboards.
Det finns låtar som innehåller folkton, ungefär som gamla svenska proggband som Kebnekajse etc.Efterhand märker man att de hårda anslagen tar över. Flera av musikerna har långa hårmanar, som de gärna använder i takt med musiken.
Jag får reda på att bandet har hållit på i cirka 25 år, de flesta har varit med sedan starten. Och de kan nog hålla på många år till, för de verkar trivas väldigt bra med sitt band. Detta visar de ofta på ett väldigt kärvänligt sätt mot varandra.
De är mycket samspelta. Jag gillar det oberäkneliga i musiken de framför. Det finns många nyanser i musiken. Ibland hörde jag slingor som påminde om Mountain, ibland kunde de påminna om Hawkwinds spacerock, men för de mesta var de helt enkelt Circle, helt enkelt originella och egensinniga. De avslutade med en lång, malande version av Stooges I Wanna Be Your Dog. Som extranummer blev det någonting som kunde platsa på Melodifestivalen... Som tur var närmade de sig inte Lordi så mycket under den övriga konserten.
Betyget blir en klar 4


6 kommentarer:

 1. Var ju också där. Jätterbra band. 6 stycken på scen, 4 människor och två troll (bas o keyboard). Fina finska finntroll med andra ord.

  SvaraRadera
 2. Tyckte nog att det var lite Lordi-varning på pojkarna. Men det handlar nog mer om mina fördomar och min ovilja att stå hänga framför en scen när bardisken för en gångs skull är tom.

  SvaraRadera
 3. För övrigt så var det lite glättigare inte Circle utan sidoprojektet Falcon. Och det hårdare var metalprojektet CIRCLE, ni får inte blanda ihop circle med circle med circle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon. Men det verkar ändå förvirrande. Så här står det på sleepingshaman.com: "Founding bassist Jussi Lehtisalo, himself an established solo artist as well as CEO of EKTRO RECORDS, explains the moniker change to FALCON (ex-Circle): “From 1991 through 2013, FALCON operated under the name of Circle. The need for the sudden name change arises from the Circle brand’s becoming somewhat of a burden due to the expectations of EKTRO RECORDS and audiences. Making music was turning into work and an obligation. The Circle brand has been leased to a group of artists, who are currently working on the next Circle album. The full-lengths of both FALCON (ex-Circle) and Circle will be released later this autumn. The current plan is that the lease contract dissolves by the end of 2013 and the Circle brand will be returned to FALCON, who then may continue under the name Circle (ex-Falcon)."
   Fattar de själva vilket band de spelar i? Mycket cirkelresonemang här ;)

   Radera
  2. Haha, jag har läst en del intervjuer med dem och ja de har bra koll, men vilka som är medlemmar i vad går verkligen i varandra. De har som filosofi att vara så genrebrytande som möjligt, att alltid vara sig själva utan fall in i sina upptrampade mönster. Det jag vet dock är att oavsett inkarnation som uppträder så blir det fantastiska scenupplevelser. Så personligen ser jag dem gärna om och om igen då det alltid blir något nytt att ta med sig hem.

   Radera
  3. Ja, jag gillade bandet skarpt. Hoppas de dyker upp igen i Göteborg.

   Radera